Érdekességek

Az együttélés szabályai

Mikor eljön a szerelemben az a pont, hogy most már össze akartok költözni, érdemes jól megfontolni a dolgot. Attól, hogy nagyon szerelmesek vagytok épp egymásba, még nem biztos, hogy jól együtt tudtok működni, ha közös háztartást kell fenntartani, és sülve – főve együtt fogtok lenni. Minden szerelmes pár biztos benne, hogy olyan, hogy túl sok idő együtt vagy olyan, hogy egyszer csak megunják majd egymást egy rövidke időre.

Az együtt lakásnak van néhány fontos szabálya, amit ugyan semmilyen hivatal nem foglal törvénybe, de a békesség, és a hosszan tartó kapcsolat érdekében fontos betartani őket. Maradéktalanul.

Ne vedd birtokba a teljes lakást! A másiknak is kell teret hagyni, hiszen ő éppen úgy ott fog lakni, mint te és éppen annyira szüksége van a „saját kégli” érzésre, mint neked. Ha vannak számára fontos tárgyak, egyezzetek meg úgy, hogy mindenki kitehesse, ami neki jelentéssel bír. Ha kitiltod a csajod plüssmaciját, vagy éppen illatgyertya készlétét, esetleg megtiltod a pasidnak, hogy kiakassza a kedvenc csapata zászlaját, vagy beállítsa a sarokba a hangszerét, akkor nem fogja jól érezni magát. Ha a csajnak sok a plüssállata, szelektáljon, ha a pasinak túl sok makettje van, akkor ő is szelektáljon, a kevésbé fontosakat tegye dobozba, vagy kerítsen magának egy plusz polcos szekrényt a tárolásukra. Meg lehet egyezni, csak figyelni kell a másikra, hogy tudjuk mi az, ami neki fontos, meddig mehetünk el a nyesegetésben.

Tartsd tiszteletben a szokásait! Mindenkinek vannak berögzött vagy kedvelt szokásai, amiktől hadd ne váljon már meg otthon. Az otthon lényege, hogy ott aztán senkinek sem kell megfelelni, az a te privát várad, ahol te vagy a főnök. Ha viszont ketten laktok, akkor a főnök nem te vagy, hanem ti vagytok. Te is úgy akarsz élni, hogy a saját lakásodban nem kell másoknak megfelelned és a másik is úgy akar. Kell egy hely, ahol aztán igazán kifújhatod magad, és neki is kell. Ebből következik, hogy nem szabhatod meg, mely szokásaitól kénytelen a másik megválni. Nem lehetsz egy feszélyező tényező ott, ahol elvileg el kellene engednetek magatokat, ki kellene pihennetek a fáradalmakat.

Változtass, ha kell! Igaz, hogy az előbbiekben megjegyeztük, hogy otthon nehogy már nyesegetni kelljen magunkat, de az is igaz, hogy olyan szokásokat fontos mérsékelni, amik érthető okokból a másikat zavarják a nyugalmában. A legfontosabb, hogy megbeszéljétek, ki hogyan akar élni, hogyan akar lakni. Itt is osztozzatok. Van, aminek mennie kell és van olyan szokás, amit kicsit átalakítva, mérsékelve vagy időhöz kötve a másik el tud fogadni. Ne légy önző, ne légy zsarnok, de balek se!

Tartsd tiszteletben a privát teret! Ha együtt laksz valakivel, nem hívhatsz csak úgy vendégeket, főleg nem szálló vendégeket, vagy nem szervezhetsz semmit anélkül, hogy vele egyeztettél volna. Ha ő fáradtan jön haza és pihenni szeretne, de te csajos estét tartasz, akkor őt korlátozod az alapvető igényében. Ha pedig te épp nagy meccsnézést szervezték, de a barátnődnek nem szóltál, nagyon kellemetlenül fogja magát érezni a saját lakásában, kirekesztve, erre a meglepire hazaérve. Privát teret jelent az is, hogy az ember néha szeret egyedül lenni, vagy legalábbis jól esik neki, ha nem lógsz a nyakán. Ha félre vonul, ne zavard, majd előjön, ha már nincs szüksége a magányra.

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.