Érdekességek

Túl van már a párod az exén?

Elvileg akkor kezdenek bele az emberek egy új kapcsolatba, mikor már az előzőt meggyászolták, túljutottak rajta és ismét teljes, lelkileg is egészséges félként tudnak belépni egy másikba. Igen ám, ez nagyon szép elmélet és logikus is lenne, azonban téves és ez a tévedés leginkább a pasik oldalán nem állja meg a helyét. A férfiak egy bizonyos része ugyanis egyáltalán nem várja meg, amíg lecseng a szakítás és az utána következő búslakodás, sőt!

A Binghamptoni Egyetem kutatócsoportja Craig Morris vezetésével hosszú ideig tanulmányozta a nők és a férfiak szakítás utáni viselkedését. A kutatás arra világított rá, hogy a csajok és a pasik teljesen máshogy kezelik a szakítást. A nők idővel túllépnek az exükön, de a férfiak egészen másképp teszik, mint a nők és bizony sok esetben egyáltalán nem is lépnek túl. A kutatást 5705 fő bevonásával végezték, akiket 96 országból választottak ki. A kutatás azt vizsgálta, hogy a nők és a férfiak mennyire tudnak elmélyülni egy kapcsolatban és a szakítás mennyire rázza meg őket.

Az eredmény igencsak meglepőre sikeredett. A kutatásból kiderült, hogy a nők 70%-a nagyon konkrétan és hamar ki tudja mondani a szkítást, és annak ellenére, hogy rövid időre nagyon megviseli őket a csalódás, hamar túl tudnak jutni a volt pasijukon. Az esetek mindegyikében sikerült a túllépés. A pasiknál ez teljesen máshogy működik. A szakítással várnak és hiába nem viseli meg őket annyira mélyen érzelmileg, mégis nagyon sokáig tart a tovább lépés, sőt, igazából nem is létezik náluk önmagában a továbblépés. A nők idővel elfelejtik az exet, és egy új kapcsolatba teljesen tiszta lappal tudnak belépni, míg a férfiak soha nem felejtik a volt szerelmet és az új csajnak az ex emlékével kell versenyeznie, hogy a trónról letaszítva azt, a férfi túljusson rajta és valóban a múltja részét képezze a volt barátnő. Ha az új csaj nem legalább olyan jó a férfi számára, mint az előző, akkor az ex lesz még mindig a mérvadó, ő lesz a mérték, folyamatosan a férfi fejében élve. Amennyiben az új barátnő jobbnak bizonyul, átveszi a mérték helyét és a szakítás után a pasi hozzá fogja hasonlítani a többi nőt.

A nők nem képesek a volt pasijuknál, számukra rosszabbnak tűnővel kapcsolatot kialakítani (ha csak nem érdekből), a pasik viszont ennél gyakorlatiasabbak. A kutatás vezetője, Craig Morris szerint ennek okait a biológiában kell keresni. A nők és a férfiak mást és mást várnak egy párkapcsolattól. A szerelem, igaz mindenkinek ugyanazt jelenti, de a megnyilvánulásai és a párkapcsolatok haszna a férfinél és nőnél nem egyforma. A nők sokkal többet veszíthetnek egy rossz párkapcsolaton, mint a férfiak, ezért is képesek gyorsan kimondani a szakítást és ezért képesek teljes mértékben túllépni az exen. Ösztönből fontos számukra, hogy minél gyorsabban, jobb párt találjanak maguknak és ez az érzelmeikre is kihatással van. A férfiaknak több ideje és lehetősége van ilyen szempontból, ezért nem egy megfelelő csajjal nagyon jól meg tudnak lenni. A csalódás náluk nem függ össze a párkeresési kényszerrel, így nem kell sietniük a túllépéssel, sőt, szükségük sincs rá.

Ha a pasidnak már van egy exe, akivel sokáig együtt volt és szerelmesek voltak, esélyes, hogy nem lépett túl rajta, sőt valószínű, hogy így van. Az exel való versengést nem kell komolyan enni, nem valódi, vérre menő harcról van szó, hanem arról, hogy ha veled egy harmonikus és igazán jó, szerelmen alapuló kapcsolatot tud kialakítani, akkor nyertél.

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.