Érdekességek

Így kerüld el a veszekedést

Egy kapcsolatban sokszor elkerülhetetlen, hogy nézeteltérésbe keveredjen a két fél. A veszekedések nagyon gyakoriak, de el lehet kerülni, hogy elfajuljon a dolog.

Senki nem tökéletes, a szerelem sem úgy működik, hogy mindig minden csodás, és mindenben egyet értünk egymással. Különbözőek vagyunk, különbözőek a terveink, a dolgokhoz való hozzáállásunk. Különböző prioritásaink vannak, és néha nem vagyunk elég figyelmesek ahhoz, hogy észrevegyük, ha a másiknak ez nem tetszik. Na és persze nagyon sokszor vagyunk önzők és sokszor tarthatjuk annak a párunkat, akár ok nélkül is. Mindez okot adhat a nézeteltérése, de az, hogy veszekedés lesz-e belőle, vagy egy fejlődést elősegítő beszélgetés, a hozzáállástól függ.

Az, hogy egy problémát miként kezelünk, sok mindentől függ. Függ attól, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak a problémamegoldásban, hogy mennyire vagyunk érettek. Attól is függ, hogy mennyire figyelünk oda a másikra, hogyan viszonyulunk hozzá, mit érzünk iránta. Nagyban függ a berögződésektől, a tapasztalatoktól, a tanult viselkedési formáktól. A problémák kezelését nagyban befolyásolja az aktuális lelkiállapot, a fizikai állapot. Mindezek összessége adja meg az alaphangot, ami vagy veszekedéssé fajul egy probléma jelentkezésekor, vagy pedig inkább nyugodtan, higgadtan egy hatékony hozzáállást eredményez.

Ha begyakorlod, hogyan ne robbanjon a bomba, akkor hatékonyan tudod kezelni a kényesebb helyzeteket is. Még akkor is, ha a párod éppenséggel nincs jó hangulatában, és nem jól kezeli a dolgot. Fontos, hogy ha az egyik félnél el is szakad a cérna, a másik legalább őrizze meg a hideg vérét, mert, ha nála is lemegy a roló, akkor a veszekedés garantált. A sok veszekedés megmérgezi a kapcsolatot, úgyhogy, ha sokszor nem fogjuk vissza magunkat, sajnos a tapasztalatok alapján hamar vége lesz a szerelemnek.

Ha felmerül a probléma, akkor függetlenítsd magad a körülményektől, és ne hagyd, hogy a párod hangulata, viselkedése, szavai kihozzanak a sodrodból. Ha belegondolsz, hogy neki is lehet rossz napja és lehet, hogy amit mondott, azt nem is úgy gondolta, akkor sokkal könnyebben eltekintesz az érzelmi felindultságból elkövetett visszavágótól.

Nyugodtan szólj rá a másikra, ha megengedhetetlen hangnemben beszél veled. De csak akkor van értelme szólni, ha te nem megengedhetetlen hangnemben teszed. A kioktatás csak olaj a tűzre, ha valaki éppen dühös.

Légy higgadt, de sose fölényes. A fölényeskedés ingerültséget szül, ami meg, ugye mondani sem kell, a veszekedés alapanyaga. Mielőtt visszavágnál, gondold meg, van-e értelme, tényleg úgy gondolod-e, vagy csak a szándék valódi, vissza akarsz szúrni. Ha megértő és türelmes vagy, a másik fél magától elkezdi felfogni, hogy éppen vállalhatatlanul viselkedik.

Te magad ne légy a vállalhatatlanul viselkedő fél. Bármilyen rossz hangulatban vagy is, mindig tisztelettel beszélj a másikkal, és ne érzelemből fogalmazd meg a problémádat, hanem jól gondold át. Az érzelmek sokszor tévútra visznek, ha problémamegoldásról van szó.

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.