Tech

Félsz a magasságtól? A virtuális valóság segíthet

A jövőben a terápiás betegek kevesebb időt tölthetnek a terapeuta irodájában, és több időt tölthetnek a virtuális világok felfedezésével. A kutatók új virtuális valóság (VR) alkalmazást hoztak létre a magasságtól való félelem kezelésére. Az alkalmazásnak most volt klinikai vizsgálata. És a kezelés látszólag működött. A résztvevők arról számoltak be, hogy sokkal kevésbé félnek a program mindössze két hetes használata után.

Az emberek más VR terápiákat fejlesztettek ki a múltban. Ezekhez a programokhoz egy valós terapeutára volt szükség, aki végigvezette a betegeket a kezelésen. De az új rendszer csak animált avatárt használ az alkalmazásban. Az avatar a betegeket edzi, amikor felmásznak egy virtuális sokemeletesre. Ez a fajta terapeuta nélküli tanácsadás sokkal könnyebbé teheti az emberek segítségét a félelmek és más rendellenességek esetén. A kutatók online, július 11-én ismertették eredményeiket a Lancet Psychiatry-ban.

Ez „hatalmas előrelépés” a VR-terápia számára, mondja Jennifer Hames. Klinikai pszichológus az indianai Notre Dame Egyetemen, aki nem vett részt a munkában. Ezzel a rendszerrel az embereknek nem kell felkeresniük egy terapeuta irodáját, hogy szakértői segítséget kapjanak. Segítséget kaphatnak a szokásos orvosi rendelőben, vagy akár otthon is. Ez jó lehet azoknak az embereknek, akiknek nem tetszik a szemtől szembeni terápia, vagy akik nem engedhetik meg maguknak, mondja.

Az emberek VR-fejhallgatóval, kézi vezérlőkkel és fejhallgatóval használják az alkalmazást. A virtuális világban egy animált karakter kalauzolja végig a felhasználót egy 10 emeletes épületen. A felső emeletek a földszinti átriumra néznek. A felhasználó minden emeleten feladatokat végez, hogy tesztelje félelmeit. A feladatok segítenek nekik megtanulni azt is, hogy ezek biztonságosabbak, mint gondolnák.

Ezek a tevékenységek viszonylag könnyen kezdődnek, például a leállás közelében állva, ahol a biztonsági sorompó fokozatosan leereszkedik. Ezután a kihívások nehezebbé válnak, például mozgó platformon lovagolni a nyílt térben az átrium felett.

Ezen tevékenységek elvégzésével „az ember olyan emlékeket épít fel, hogy a magasságban való tartózkodás biztonságos” – mondja Daniel Freeman. Ez ellensúlyozza félelmeiket – mondja. Freeman klinikai pszichológus az angliai Oxfordi Egyetemen.

Az alkalmazás teszteléséhez Freeman és kollégái 100 felnőtt önkéntest toboroztak. Minden önkéntes mérsékelten vagy súlyosan félt a magasságtól. A kutatók véletlenszerűen 49 embert jelöltek ki VR kezelésre. Ez azt jelentette, hogy a programot körülbelül hat 30 perces ülésre használták két héten keresztül. A többi 51 résztvevő nem kapott kezelést.

A kísérlet megkezdése előtt a résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amely 16-tól 80-ig értékelte a magasságtól való félelmüket. A 80-as pontszám volt a legsúlyosabb. Közvetlenül a kezelés után kitöltötték ugyanazt a kérdőívet. Aztán két hét múlva újra megcsinálták.

Azok a pontszámok, akik nem kaptak kezelést, változatlanok maradtak. De azok, akik a VR alkalmazást használták, átlagosan körülbelül 25 pontot estek a skálán. Továbbá az alkalmazás használata után a résztvevők „olyan helyekre mehettek, amelyekről azt elképzelni sem tudták volna” – mondja Freeman. Ezek közé tartoztak a meredek hegyek, a kötélhidak vagy egyszerűen a mozgólépcsők a bevásárlóközpontokban.

„Amikor mindig szorongtam egy szél miatt, éreztem az adrenalint a lábamban, azt a harc/menekülés dolgot; ez most nem annyira történik ” – mondta az egyik résztvevő. „Még mindig reagálok rá egy kicsit, VR-ban és kívül is, de sokkal rövidebb, és akkor érzem, hogy a combjaim ellágyulnak, miközben nem támaszkodom erre a szélre.”

Az eredmények erős bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az új VR program hasznosabb, mint a kezelés hiánya. De a kutatóknak még tanulmányozniuk kell, hogy a VR-terápia hogyan viszonyul a terapeuta által végzett foglalkozásokhoz, mondja Hames. Freeman csapata pedig csak néhány hétig tanulmányozta a résztvevőket a kezelésük után. Tehát nem tudják, meddig tartanak a terápia hatásai. (A VR-kezelés korábbi kutatása, amelyet egy terapeuta vezetett, megállapította, hogy a fejlesztések legalább egy évig tartottak.)

A teljesen automatizált VR terápia jó hír lehet azoknak, akik félnek a magasságtól. De nem világos, hogy ez a fajta rendszer mennyire működhet összetettebb mentális egészségügyi problémák esetén – mondja Mark Hayward. Klinikai pszichológus az angliai Sussex Egyetemen. Hayward kommentárt írt a tanulmányhoz, amely a Lancet Psychiatry ugyanabban a számában jelenik meg.

A virtuális valóság jó lehet azoknak az embereknek, akik félnek a mindennapi helyzetektől, mondja Hayward. Ez magában foglalja azokat az embereket, akik gyakori fóbiákkal, szociális szorongással vagy paranoiával rendelkeznek. De amikor a súlyosabb tünetekkel küzdő embereken kell segíteni, a VR valószínűleg nem fogja egyhamar felváltani a képzett terapeutákat.

„Nem tudjuk elragadtatni magunkat és azt állítani, hogy minden [mentális egészség] kezelést automatizálhatunk” – mondja Albert Rizzo. Ő virtuális valóság terápiákat fejleszt a Playa Vista-i Dél-Kaliforniai Egyetemen. Rizzo nem vett részt az új munkában. De azt mondja, hogy az új, terapeuta nélküli rendszer a magasságtól való félelem csökkentésére „kiváló első próbálkozás”.

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.