Történetek

Elhagyottak, megcsaltak, cyber-özvegyek

Új szemszögből mutatkozik meg a cyber szerelem. Azok vallanak róla, akiket komoly sérelem ért a chatelő családtag által.

“24 éves feleségem, 2 gyönyörű kislány édesanyja egyik napról a másikra, egyetlen szó nélkül hagyott el minket 1999. november 25-én. Eltűnt személynek nyilvánították, és hetekig semmit nem tudtunk róla, mindaddig, amíg egy nap el nem kezdtem kutatni a számítógépe fájlai között. Így sikerült kiderítenem, hogy a feleségem önszántából hagyta el az országot, egy olyan férfi kedvéért, akit egy hónappal azelőtt ismert meg a chat-en. A gyermekeim és én is teljesen összetörtünk. Bárcsak többet tudtam volna korábban az internet függőségről és az online románcokról, talán megmenthettem volna a házasságunkat! NE HAGYD, HOGY EZ MEGTÖRTÉNJEN VELED! Segítünk abban, hogy időben észrevedd, ha a házastársad megcsal az interneten, és abban is, hogy megtehesd a szükséges lépéseket mielőtt elhagyna”
– ezekkel a sokkoló mondatokkal fogad a www.chatcheaters.com web-kikötő, amelynek célja, – amint az a fenti sorokból is kiderült – hogy megmentse azokat a házasságokat, ahova az interneten keresztül már befészkelte magát a titokzatos harmadik.

A site az ún. “internet hűtlenség” ellen ránt fegyvert és ennek érdekében minden lehetséges jótanáccsal és praktikus eszközzel felvértezi azokat, akik csatlakozni kívánnak a neten megcsaltak, a cyber-kedvesért elhagyottak népes táborához. A szívszaggató történetektől, a hűtlenség jelein és bizonyítékain keresztül az igazság felderítésére szolgáló kémszoftverekig minden megtalálható itt, ami csak egy gyanakvó vagy akár már bizonyosságot szerzett féltékeny hitvest érdekelhet.

Te mit tennél, ha egy nap, a számítógépet gyanútlanul bekapcsolva ez az üzenet nyílna meg férjednek/feleségednek címezve: “Már nagyon vártalak édesem, ma éjjel rólad álmodtam!” Az eset nem fiktív: efféle cyber-lebukások szép számban fordulnak elő a chatcheaters.com-on közzétett beszámolók tanúsága szerint.

Mégis, mit tehetünk ilyen esetben?

A ChatCheaters szerkesztői alapvetően három csoportba osztják a segítséget nyújtó alternatívákat. A problémamegoldás első és legkézenfekvőbb lépcsőfoka: az őszinte és mindent tisztázó beszélgetés. A színt vallás, a belső titkok, a bűntudat megosztása és vádaskodás nélküli átbeszélése segítheti a kapcsolat megmentését. Ez azonban csak akkor működik, ha ez mindkét fél számára fontos. Ha a félrelépett párunk mindent azonnal letagad, egyszerűen paranoidnak nevez minket, vagy visszautasítóan reagál, hiába ajánljuk fel segítségünket, nyilvánvaló, hogy rejteget valamit. Más megoldást kell keresnünk.

Második lépcsőfok lehet a pszichológussal való konzultáció, egyéni vagy párterápia. A pszichológusok napjainkban egyre többet foglalkoznak az internet-függőséggel és a cybersex káros hatásaival. A szakember szerint: “az internetes chat-ek fantáziavilága hasonló a droghoz – még a legnormálisabb embert is képes függővé tenni. A fanatikus chattelők előbb-utóbb hazugságokra kényszerülnek, bármit megtesznek, csak biztosítani tudják maguknak a napi chat adagot. A legrosszabb az egészben az, hogy a chattelők úgy érzik, nem csinálnak semmi rosszat, hiszen ők csak játszanak, úgymond barátokat szereznek. Pedig a chat-es kapcsolatokból gyakran lesznek valódi randevúk, titkolt kapcsolatok. A chat-en kezdődő házasságtörés tipikus útvonala leegyszerűsítve így fest: chat -> email -> telefon -> randevú -> szex.”

A pszichológus szerint drámaian nő azon esetek száma, amikor a páciensek egy online szerelmi kapcsolat miatt tönkrement házasságuk megmentése érdekében kérnek segítséget. Szétszakadó családok, sérült gyerekek, pénzügyi katasztrófa, kifosztottság és megalázottság marad a normális családok életét hirtelen és váratlanul felborító cyber-románcok nyomában.

Az új és látványosan növekvő – célközönséget talált szakemberek mellett a kibertérben párjukat elvesztett, tehát e téren saját bőrükön is tapasztalatot szerzett önjelölt terapeuták is osztogatnak tanácsokat sorstársaiknak. A cyberwidow.com oldal éppen ilyen, emberi szóval várja és vigasztalja azokat, akik váratlanul ebben a helyzetbe kerültek. A nyitó oldalon kiemelt betűkkel ez áll: “ha netán most épp azon gondolkodna, hogy véget vet az életének, vagy kárt tesz önmagában – nehogy megtegye! Hívjon és mi segítünk!”

Nem túlzott a félelem, nem egyszer vezetett már a cyber-szerelem és hűtlenség családi tragédiához. Segélykiáltásoktól hangos a YahooGroups. “Anticybercheaters” levelezőlistája is, melyet a megcsaltak, elhagyottak levelei töltenek meg nap mint nap. E történetekben az internet gyakorta maga az ördög.

A chatcheaters fórumában és csevegőjéban ugyancsak az internetes hűtlenség körül folyik a napi társalgás. Igaz, betéved néha egy-egy szörfös, aki ha elfelejt alaposabban körülnézni, a site nevéből ítélve azt hiszi, olyan helyen jár, ahol partnerre találhat egy ártatlan kis flörthöz – és már küldi is csábító üzenetét – ilyenkor aztán sebzett vadként támadnak rá és oktatják ki a fórum törzstagjai.

Az ellenséges hangulat azonnal érhetővé válik, ha elolvassuk néhány válságos helyzetbe került cyber-özvegy történetét. Egy levél a sok közül:

A feleségemről azt mondhatnám, hogy “átlagos” háziasszony volt. Két kisfiunkat nevelte itthon, nekem sikeres üzletem volt, jó anyagi körülmények között és vidáman éltünk: megvolt, mindenünk: szép otthon, hétvégi utazások, nagyszerű nyaralások, jó kapcsolatok, barátok. Minden tökéletesnek tűnt. Kb. 18 hónappal ezelőtt a feleségem érdekelni kezdte az internet, hát előfizettünk. Először csak napi 1-2 órát internetezett, de hamarosan már egész éjjel a hálón lógott, beleszeretett a chattelésbe. Néhány hét múlva már nem tudott magán uralkodni. Semmi másról nem tudott beszélni, mint az internetről. Azt mondta, már nincs szüksége a régi barátaira, mert jobb barátokat talált az interneten. Időközben az is kiderült, hogy ezen jóbarátok közül többen szomorú helyzetükre hivatkozva pénzt kértek tőle, ő pedig megsajnálta őket és segített rajtuk. A fiaim, a családom és én is úgy éreztük, hogy szinte már teljesen elvesztettük őt. Teljesen kifordult magából. Egész nap a számítógép mellett ült, vacsorára mirelit pizzát melegített, és már ment vissza a géphez. Hajnalig le sem szállt a vonalról. Később cybersex chat-ekbe bonyolódott. Rengeteg emberrel csevegett a hálón, és az egyik férfival a valós életben is találkozott. Amíg tudta, titkolta, de egyszer csak kiderült, hogy a szeretője lett. Egy nap aztán otthagyott minket, a gyerekeket, a házat, az üzletünket. Az új élettársa pedig – aki tudtommal munkanélküli, alkoholista – rávette arra, hogy a válóperben amit csak lehet magának követeljen. A történtek alapján az az érzésem, hogy ez a férfi már nem először csinálhatja mindezt végig. Minden jel arra mutat, hogy az interneten csípi fel az érzékeny, talán kicsit unatkozó, jómódban élő feleségeket, akiktől olcsó szexet és anyagi jólétet remél – az egész olyannyira kiterveltnek tűnik. Tud nekem valaki segíteni???

Nem esett még szó chatcheaters szakértői által ajánlott “kemény” módszerekről. Ha sem az őszinte párbeszéd, sem a lélekbúvár tanácsadás nem segít, vagy nem igazán bízunk ezek sikerességében, akkor ott vannak a titkosszolgálati módszerek. Ezek többségét a nem kívánatos cyber-románc megelőzésének eszközeként hirdetik. A site számos olyan eszközt mutat be, melyek segítségével követhető hitvesünk minden lépése a cyberspace-ben. Tanácsokat olvashatunk arra vonatkozóan, milyen módon bukkanhatunk rá számítógépünk fájlai között elrejtett titkos üzenetekre, és arra, hogyan derítsük ki a feltételezett cyber-szerelmi háromszög ismeretlen tagjának kilétét. Elképesztő választékban állnak rendelkezésre a legkülönbözőbb hardver és szoftver alapú kémkedő, kukkoló módszerek, de árulnak itt szuper-hatékony telefon-lehallgató készüléket is. Ráadésként, ha nem igazán kedveljük a technológiai megoldásokat, online magándetektívet is fogadhatunk.

Vagy lehet, hogy már figyelnek minket?

Vigasztalásképpen, bár az online kémkedést segítő eszközök eladása feltehetően nem lehet rossz üzlet, a Chatcheater számos ötletet és jótanácsot fogalmaz meg arra vonatkozóan is, hogyan őrizzük meg házasságunkat, párkapcsolatunkat, hogyan tegyük azt napról napra szebbé, becsesebbé, hogy párunk ne a virtuális világban keressen nálunk izgalmasabbat. Talán így akadályozhatjuk meg leginkább, hogy efféle rémtörténetek főszereplőivé váljunk, vagy láthatatlan cyber-detektívek szegődjenek nyomunkba.

A félrelépés jelei:

Ha az alábbiakat tapasztalod, párod valószínűleg online románc(ok)ba bonyolódott:
• Gyors egérkattingatásba kezd amikor váratlanul belépsz a szobába
• Túl sok időt tölt a neten, amíg te alszol
• Erős vágyat érez arra, hogy egyedül legyen, amikor internezik
• Telefonkártyát vesz magának
• Egyszerre több szolgáltatónál regisztrál magának ingyenes email címet
• Hirtelen digitális fényképezőgépre vagy szkenerre van szüksége
• Amikor te veszed fel a kagylót, szó nélkül leteszi a hívó fél
• A megszokottnál többet törődik a külsejével
• Egyre kevesebbet figyel rád
• A számítógép fontosabb lesz, mint a család / a kapcsolat

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.