Űrkutatás

A NASA Ingenuity helikoptere repül a Marson

A NASA Ingenuity helikoptere átrepült a Mars felszínén. Ez az első alkalom, hogy egy motoros repülőgép irányított repülést hajt végre egy másik bolygón. A helikopter sikere nagy változást jelent abban, hogy a NASA miként folytathatja  a jövőben az űrkutatást.

 

A NASA Ingenuity helikoptere a NASA Perseverance roverjével együtt érkezett a Marsra technológiai tesztként. Hatalmas kihívásokkal jár a helikopter repülése a Vörös Bolygón, és a NASA azt akarta megtudni, hogy egy speciálisan a Mars számára tervezett helikopter – Ingenuity – működhet-e.

 

Kiderült, hogy működik. A helikopter felszállt és körülbelül 3 méterrel repült a Vörös Bolygó felszíne fölé. Körülbelül 30 másodpercig ott lebegett, mielőtt biztonságosan visszatért a talajra. A teljes járat összesen körülbelül 39 másodpercig tartott. Ez nem volt egyszerű feladat: földi helikoptert a Marson repíteni. A Mars körülményei teljesen mások. A Földön a levegőnk vastagsága meglehetősen megkönnyíti a helikopterek repülését.

 

De a Mars légköre körülbelül százszor vékonyabb, mint a Földön. Ez a helikopter forgó rotorjait vagy lapátjait nagyon kevéssé nyomja. Ennek elkerülése érdekében a NASA-nak számos fontos változtatást kellett végrehajtania. Egyrészt az Ingenuity pengéi nagyon könnyűek és nagyon hosszúak. Annak ellenére, hogy a helikopter teste körülbelül akkora, mint egy zsepis doboz, a rotorok körülbelül 1,2 méter hosszúak.

 

A rotoroknak is sokkal gyorsabban kell forogniuk, mint egy földi helikopternek. A Földön a helikopter lapátjai percenként körülbelül 400 vagy 500-szor járnak. Az Ingenuity forgórészei percenként körülbelül 2400-szor forognak. A helikopter repülését nem sikerült a Földről irányítani, mert túl sok időbe telik, amíg a jelek a Föld és a Mars között közlekednek. Ehelyett a hétfői járatot teljesen az Ingenuity számítógépes rendszere irányította. Valójában a műholdak miatt, amelyek jeleket küldtek vissza a Földre, a NASA tudósai csak három órával a repülés befejezése után tudták a teszt eredményét. Amikor a NASA tudósai megtudták, hogy a repülaés sikeres volt, éljenzésbe kezdtek.

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.